Sözlükte “haram kılmak, kendini mahrum bırakmak, haram aylarına veya Harem bölgesine girmek” anlamlarına gelen ihrâm kelimesi, terim olarak hac veya umreye niyet eden kimsenin diğer zamanlarda yapması helâl olan bazı davranışları, hac ve umrenin rükünlerini veya bütün âdâbını tamamlayıncaya kadar kendine haram kılmasını ifade eder.
İftitah tekbiri diye bilinen namaza başlama tekbirine fıkıh literatüründe “ihram tekbiri” veya “tahrîme” denmesi de bununla birlikte namaza aykırı söz ve davranışların namaz kılan kimseye yasaklanması sebebiyledir. Nitekim fıkıhta da ihram, “belirli yasak ve kısıtlamalara giriş” veya “hac ve umre yasaklarına giriş niyeti” şeklinde tarif edilir.
İhrama giren kişiye muhrim denir. İhramla birlikte erkeklerin dikişli elbise giymeleri yasak olduğundan Türkçe’de ihrama girmek tabiriyle, hac ve umre süresince giyilmek üzere hazırlanmış beyaz renkli dikişsiz dokumaya bürünmek anlaşılmış, bu kumaşlar da ihram veya ihramlık diye adlandırılmıştır.
Yolculuğunu Mekke’ye doğru düzenleyen hac ve umre yolcuları Türkiye’de uçuş gerçekleştirecekleri hava limanında ihrama girmeleri gerekir. Lakin ilk olarak Medine’ye gidecek yolcuların ise hava limanında ihrama girme zorunluluğu yoktur.
Unutulmamalıdır ki kişi her ne olursa olsun ihrama, Mikat sınırını geçmeden önce girmesi gerekir.
İhrama girecek olan kişi ivedilikle vücudunu temizlemeli ve abdest almalıdır. Gerekli olan durumlarda ise gusül eder. Ardından da ihrama girmek adına 2 rekat ihram namazını kılar.
İhram şartlarından en önemlileri; ihrama girerken niyet etmek ve telbiye getirmektir.
Kişi, ‘Allah’ım ben umre (hac) yapmak istiyorum. Onu bana kolaylaştır ve benden kabul eyle’ şeklinde niyet eder.
Ardından da ‘Lebbeyk. Lebbeyke La şerike Leke Lebbeyk. İnnel Hamde Ven Nimete Leke Vel Mülk. La şerike Lek” şeklinde telbiye getirir.
İhramın şartları arasında ihram süresince ‘İhramın Yasakları’na uymak da yer alır.
İhrama giren hacı ya da mutemir adayını birden çok yasak bekler. Bu yasakları ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Yukarıda da belirttiğimiz gibi kadınlar; ihram süresince İslam dini tarafından uygun görülen kıyafetlerini giyebilirler.
Erkekler; rida ve izar isimli iki parça kıyafetlerini giyerken; kadınlar, herhangi bir şart bulunmaksızın, elleri ve yüzleri dışında tüm vücutlarını kapatan yani örten kıyafetler giyebilir.
Her zaman taktıkları başörtülerini takabilir ve ayakkabılarını giyebilirler.
Tıpkı erkeklerde olduğu gibi kadınlar da ihrama girerken; ihram namazlarını kılar, niyet eder ve telbiye getirirler. Küfür etmek, cinsel ilişkiye girmek vb. kıyafet ile ilgili olmayan tüm yasaklar aynı şekilde kadınlar için de söz konusudur.